با توجه به آغاز بارندگیهای بهاره و مساعد شدن شرایط رشد دنبلانها، جمعآوری، خریدوفروش و مصرف این قارچها در رویشگاههای این قارچ در شهرستان ساوه و برخی نقاط کشور از رونق خاصی برخوردار شده بهطوریکه حجم قابلتوجهی از افراد غیربومی را برای برداشت قارچ به سمت ساوه سرازیر کرده است.
اگر این روزها به نقاط خوش آبوهوای ساوه نظیر اطراف سد الغدیر و مناطقی نظیر شوروقویی سفر کنید خودروهایی با پلاکهای غیربومی را در این مناطق در حال تردد و برداشت قارچ خواهید دید که به دلیل درآمد بالای اقتصادی و مصارف زیادی که این قارچ دارد به ساوه هجوم آوردهاند. این قارچ هماکنون در شهرستان ساوه بهصورت دستاول از قارچ چینها بین کیلویی ۳۰ تا ۶۰ هزار تومان خریداری میشود، اما در چرخشهای دیگر بین دلالها کیلویی ۳۰۰ هزار تومان قیمت دارد و طبیعتا در خارج کشور و بخصوص در کشورهای عرب خلیجفارس ارزش آن به دلار است و ... .
برداشت و فروش این قارچ برای ساوجیها انحصاری شود
مدیرعامل موسسه مردمنهاد حافظان و دوستداران طبیعت ساوه گفت: برداشت و فروش این قارچ باید برای ساوجیها انحصاری شود تا آنها بتوانند از مواهب اقتصادی ناشی از فروش این محصول پرسود برخوردار شوند. مهدی فرقانی پور ادامه داد: حافظان طبیعت ساوه از ۵ سال قبل در خصوص نقش اقتصادی این قارچ در جوامع مختلف محلی و در میان دهیاران، شوراهای اسلامی و مسئولین ساوجی سخن گفته، اما هیچکس اقدام عملی برای انحصاری کردن برداشت این محصول برای ساوجیها نکرده است. او افزود: امسال نیز بازهم طبیعت اطراف ساوه محل تردد افرادی از استانهای فارس و آذربایجان و ... است تا با شکرگزاری نعمتهای الهی صدها کیلومتر راه پیموده، زحمتکشیده و حداقل روزی یکمیلیون تومان را با فروش این قارچها برای هر نفر به جیب سرازیر کنند. او گفت: متأسفانه فرصتهای طلایی برای اهالی ساوه و جوامع محلیاش همچنان سوخته شده و زمین بهآسانی به حریف غریبه واگذار میشود. حسن جوامع محلی این است که به توسعه پایدار و طولانیمدت میاندیشند، اما غریبهها چه؟فرقانی پور بیان کرد: در این میان برخی دلسوزان حوزه محیطزیست و منابع طبیعی تنها به غرغر کردن و گلایه میپردازند، درحالیکه ظاهرا قانونی هم برای جرم انگاری محیطزیستی این برداشتها وجود ندارد و این ماجرا هم قرار است سالهای سال ادامه یابد.
هرگونه بوته کنی ممنوع
رئیس اداره حفاظت از محیطزیست ساوه هم از ممنوعیت هرگونه بوته کنی سخن گفت.
به گفته هادی رستم خانی، بر اساس ضوابط زیستمحیطی هر اقدامی که منجر به بوته کنی شود، اعم از برداشت قارچ کوهی، بالامبو، ریواس و ... ممنوع است و به دلیل حساسیت گیاهان کوهی، هرگونه تخریب آنها منجر به انقراض خواهد شد. او با اشاره به اینکه محیطزیست شامل دو بخش حفاظتشده و مناطق آزاد است، گفت: هرگونه بهرهبرداری از محیطزیست در مناطق حفاظتشده ممنوع است و سازمان محیطزیست متولی برخورد با بهرهبرداران و متخلفان است. او با بیان اینکه نظارت بر هرگونه فعالیت و بهرهبرداری در مناطق آزاد بر عهده منابع طبیعی است، گفت: در شهرستان ساوه هیچگونه منطقه حفاظتشدهای وجود ندارد و تماما جزو مناطق آزاد به شمار میروند و منابع طبیعی متولی این نقاط است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ساوه نیز گفت: تیمهای گشت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ساوه روزانه با انجام گشت و بازرسی مانع از اقدامات تخریب گرانه مخربین طبیعت شده و آنان را از اماکن برداشت خارج میکنند، اما متأسفانه مجددا اقدام به برگشت میکنند.
پوریا حسنپور افزود: در مقررات کلی، صراحتا نسبت به برداشت اینگونه گیاهی (قارچ) بهطور مشخص جرم انگاری نشده و مجازات اینگونه اقدامات در کنار اعمال مخربانه دیده شده است، لذا نیازمند قوانین کارآمدتر و مجازات مشخص و جداگانه برای این قبیل اقدامات هستیم.
او افزود: گشتهای بازرسی اداره منابع طبیعی با عنوان کلی جلوگیری از تخریب طبیعت اقدام به جلوگیری از برداشت میکنند و این کار از گذشته نیز انجام میشده است.
حسنپور اظهار کرد: بیشتر برداشت کنندگان را افراد غیربومی تشکیل میدهند و بخش اندکی از این افراد محلی و بومی شهرستان هستند. برای تشدید برخوردها با این متخلفان نیازمند همراهی بیشتر بین بخشی بهویژه حمایت دستگاه قضایی و نیروی انتظامی هستیم.
قارچ دنبلان از نظر تغذیهای دارای بیش از 15 نوع پروتئین و ویتامینهای زیادی است. در قارچ دنبلان هیچ نوع دستکاری ژنتیکی توسط انسان انجامنشده و از کود شیمیایی در رشد آن خبری نیست.